Geen vooruitgang

IT-professionals in de overheidssector weten dat softwareprojecten in hun branche berucht zijn om te mislukken. Je hebt waarschijnlijk horrorverhalen gehoord over regeringen die zelf projecten proberen te ontwikkelen, om uiteindelijk met een grotere puinhoop te eindigen dan waarmee ze begonnen - en miljoenen euro's verspild. "Overheden zijn niet gewend om hun eigen software te maken," zegt Tom Uleman, Senior Information Manager bij Gemeente Zaanstad. "Als gevolg hiervan is het gebruikelijk onder gemeenten om te zoeken naar een gestandaardiseerd SaaS-pakket dat, in het beste geval, slechts 70-80% van de behoeften zal dekken."

Zaanstad had een bekend probleem met zijn oude GWS-systeem. Ze gebruikten systeem het al 25 jaar, en nu belette het de organisatie vooruitgang te boeken omdat het alleen inefficiënte processen ondersteunde. Elke keer als Zaanstad een wijziging wilde aanbrengen in het systeem, moesten alle 300 Nederlandse gemeenten instemmen.
Betty Blocks Zaanstad

“Met de Betty Blocks-applicaties in het hart van onze jeugdzorgadministratie besparen we jaarlijks € 620.000 - en zijn we uitgegroeid tot een leider onder gemeenten.”

Controle over hun software

Uleman wist dat de stad de controle over zijn software moest nemen. “We wisten welke functionaliteit echt nodig is. We wilden niet dat iemand anders wegliep met onnodige functies die de zaken ingewikkelder zouden maken." Toen de gemeente een nieuw systeem nodig had voor hun jeugdzorg, zag Uleman een kans. “We hadden een visie over hoe jeugddiensten in de regio moesten worden aangepakt, maar geen beschikbare software die deze visie kon ondersteunen. De applicatie bestond nog niet.”

“Zaanstad besloot zelf iets te ontwikkelen met softwarepartner ilionx. De eerste versie van de applicatie werd in slechts 10 dagen opgeleverd. Eenmaal live, verhoogde de applicatie de administratieve efficiëntie voor jeugdzorgprogramma's met 40%. En waar het GWS-systeem 10 backend-ontwikkelaars vereiste om goed te kunnen functioneren, heeft Zaanstad er nu nog maar 4 nodig om het systeem te onderhouden.