Tussen wat de business wil en IT kan, zit 6 maanden

Deze titel heb ik niet zelf bedacht. Dit is de titel van een artikel in ITexecutive van 11-06-2014. Als ik een dergelijke titel zie, gaat mijn hart sneller kloppen. Ik vraag me dan direct af: stel dat je die tijd zou kunnen verkorten tot gemiddeld 1 a 2 maanden, wat zou dat niet voor winst opleveren? Hoeveel bedrijven zou je daarmee kunnen helpen? Hoeveel blije „business” en „IT-ers” heb je dan? Zeker als ze in dat soort projecten ook nog goed samen kunnen werken. Stof tot nadenken, in het bijzonder omdat ik denk dat een platform als Betty Blocks onderdeel kan zijn van de oplossing (zie ook mijn eerdere blog: Verkorting van implementatietijd is de key naar succes).

De eerste vraag is natuurlijk: Waarom duurt het gemiddeld zes maanden om van een business wens/eis naar een IT-oplossing te komen? Het artikel geeft daar mijns inziens niet heel duidelijk antwoord op „IT afdelingen staan onder druk vanwege verlaging van de IT-uitgaven, aan de andere kant de roep om innovatie, het omarmen van zaken als „cloud” en de stijgende kosten voor legacy handhaving”. Ik denk dat de oorzaak vooral in laatste punt ligt: 80 tot 100% van het überhaupt beschikbare IT-budget gaat op aan beheer en onderhoud van legacy systemen. Ga er daarnaast gerust vanuit dat veel van de IT-projecten die uiteindelijk wel worden uitgevoerd mislukken (in Nederland > 50%) mede door budgetoverschrijdingen en je houdt er bar weinig aan over. Terwijl juist de IT-afdeling gezien wordt als de motor van innovatie (zie eveneens het artikel).
De tweede vraag is dan: wat zijn hiervan de gevolgen? De gevolgen van deze kloof zijn desastreus: verlaagde productiviteit van werknemers, minder innovatie en kleinere concurrenten die links en rechts voorbij schieten. Kortom, het is tijd om met een oplossing te komen. Vraag drie: hoe de kloof op te lossen? In het artikel wordt gesteld dat meer budget, het aannemen van getalenteerd personeel en een betere afstemming van IT op de bedrijfsdoelen, de oplossing gaat zijn. Ik denk dat dit slechts zeer beperkt gaat helpen. Meer van dezelfde middelen tegen een al zeer lang bestaand probleem aangooien is een doekje voor het bloeden.
Het roer moet radicaal om. Waarom meer budget stuk slaan als je hetzelfde budget veel beter kan inzetten? Bijvoorbeeld legacy vervangen door veel wendbaardere en kostenefficientere cloudoplossingen, bijvoorbeeld nieuwe IT-projecten aanpakken met een high productivity platform/aPaas etc. Waarom meer mensen aannemen, als je je bestaande mensen (zowel business als IT) veel productiever kan maken? Door bijvoorbeeld niet alleen IT-ers nodig te hebben om oplossingen te kunnen realiseren. De business in het realisatietraject te betrekken zodat men niet 6 maanden hoeft te wachten, maar 2 maanden actief meedenkt, ontwikkeld etc.
En hoe ga je IT op bedrijfsdoelen afstemmen als die doelen waarschijnlijk elke maand veranderen en IT niet mee kan veranderen? Dat kan alleen als je „wendbare IT” hebt. En dat is precies wat je met een platform als Betty Blocks in huis haalt. Een platform waarmee zowel business als IT samen zeer snel bedrijfssystemen kunnen realiseren die bovendien makkelijk aanpasbaar zijn en aan kunnen sluiten op legacy waar nodig. Dat hoeft helemaal niet zo duurt zijn, sterker nog, dat kan je heel veel kosten besparen in realisatie, beheer, onderhoud en licenties.
Meer weten? Neem contact op!

Subscribe to our newsletter

Subscribe

and share this blog item

  • image description
  • image description

Experience Betty Blocks

this website uses cookies to improve your experience.