Software-impasse in gemeenteland

Uit onderzoek van het NRC Handelsblad en Reporter Radio naar de gemeentelijke ICT- markt kwam een beeld naar boven van een disfunctionele markt. De kern van het probleem: gemeenten zijn afhankelijk van twee machtige softwareleveranciers, die deze positie dan ook maximaal benutten. Vanuit deze machtspositie is er een ‘buigen of barsten’ houding naar de gemeenten en gemeenten durven de gevolgen van ‘barsten’ niet aan.

Twee artikelen uit het NRC van 17 oktober jongstleden beschrijven goed de situatie en leggen de machtspositie die PinkRoccade & Centric hebben pijnlijk bloot.De oorzaak van deze afhankelijkheid komt voort uit de complexiteit waarmee de applicaties ontwikkeld zijn. Hiermee bepaalt de leverancier de (on)mogelijkheden, met als gevolg dat gemeenten vast zitten in een niet gewenste cyclus.


De stekker past niet altijd in het stopcontact
De complexiteit van ontwikkeling creërt afhankelijkheid en afhankelijkheid creërt de machtspositie. Een aantal voorbeelden. Door eenzijdig de applicaties te ‘optimaliseren’ is er voor gemeenten een update nodig. Voor deze update moet alleen wel betaald worden. Daarnaast heeft PinkRoccade de prijzen eenzijdig aangepast. Geen akkoord met deze verhoging betekent geen updates en geen applicatietoegang. Dan is er nog de integratie met andere systemen. Het artikel gebruikt een stekkermetafoor; ‘Om met elkaar te kunnen praten, zijn ‘verloopstekkers’ nodig. Voor elke verbinding een andere stekker.’ Voor elke stekker een prijs.


"Uit de enquête stijgt in veel commentaren diepe frustratie op, maar ook berusting: „Je bent in feite geen klant maar een inkomstenbron die moet betalen en verder niet moet zeuren.”


Verschuiving in de IT
Dienstverlening binnen gemeenten digitaliseert in rap tempo. Als een gemeente niet bij kan blijven, creëert dit een nieuwe afhankelijkheid van de softwareleveranciers. Het algemene beeld van software is dat het ingewikkeld, tijdrovend, log en vooral duur is. Dit beeld is snel aan het veranderen. Het ontwikkelen van maatwerksoftware gaat snel, is flexibel in opzet en makkelijk in gebruik met volledige integratie tot bestaande systemen.


Moderne ICT zou honderden miljoenen kunnen uitsparen
Volgens het NRC overheerst binnen veel gemeenten onwetendheid, onkunde, gewenning of een gevoel van hulpeloosheid. Veel gemeenten verwachten met een overstap of een toevoeging van nieuwe technologie alleen maar meer tijd en geld kwijt te zijn. Maar is dat wel zo?
Hans Mulder, hoogleraar informatica aan de Universiteit Antwerpen: 


„Veel gemeenten zijn blijkbaar al blij dat ze hun huidige systemen in de lucht weten te houden. Maar voor nog geen tiende van de kosten die we in Nederland uitgeven, zou je een hele digitale overheid kunnen opzetten die de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening aan burgers echt verhoogt. Moderne ICT zou honderden miljoenen kunnen uitsparen”.


Wat is moderne ICT?
Betty Blocks aPaaS is een voorbeeld van moderne ICT. Op het cloud-based platform worden bedrijfsapplicaties 8-10x sneller ontwikkeld, zonder te programmeren. Middels visueel modelleren wordt elke gewenste bedrijfsapplicatie intuïtiefgebouwd. De flexibiliteit van het platform zorgt ervoor dat elke applicatie zeer gemakkelijk aan te passen en uit te breiden is. Op deze manier ontstaat snel kwalitatief hoogwaardig maatwerksoftware. Daarnaast kan het Betty Blocks platform integreren met bestaande systemen.


Kan het Betty Blocks platform integreren bij gemeentes?
Goed nieuws; Betty Blocks is ruimschoots actief binnen de gemeentemarkt. Het ‘Webportaal Zorgdeclaraties’ (Gemeente Hoorn en Betty Blocks) is bij de laatste 5 genomineerden van de Computable Awards 2015, in de categorie ICT-project van het jaar bij de overheid.
De gemeenten Opmeer, Hollands Kroon, Utrecht-West (De Ronde Vennen, Montfoort, Oudewater, Woerden, Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren) maken actief gebruik van het Betty Blocks platform voor verdere digitalisering en professionalisering van de dienstverlening.

Bij deze gemeenten zijn door implementatie van het Betty Blocks platform tegen veel lagere kosten en gemiddeld 8 keer sneller nieuwe applicaties gelanceerd op het gebied van:

  • Communicatie met zorgaanbieders
  • Zorgcontract- en productmanagement
  • Monitoringen van zorgberichten
  • Acces/Excel applicatievervanging en digitalisering van papierenprocessen

Geen melkkoe meer zijn
De ‘duopolisten’ erkennen dat er problemen zijn met gegevensuitwisseling maar schuift de verantwoordelijkheid door naar de overheid. Bij wie dit ook ligt, het schiet in beide gevallen niet op, kost veel tijd en geld en uiteindelijk is de burger de dupe.
Gemeenten hebben wel degelijk keuzevrijheid en hoeven zich niet langer te laten behandelen als melkkoe, zoals blijkt uit onderstaand fragment uit de artikelen:


„Gemeenten zijn een melkkoe, en die moet niet rennen, liefst ook niet denken of iets willen, maar braaf stilstaan, gras vreten en melk geven.”


Neem als gemeente het heft in eigen handen en bepaal zelf de volgende stap.
Vraag vrijblijvend een persoonlijke demo van het Betty Blocks platform aan.


Bronnen:

Pinkroccade en Centric misbruiken marktmacht

Gegijzeld door de softwareboer

Subscribe to our newsletter

Subscribe

and share this blog item

  • image description
  • image description

Experience Betty Blocks

this website uses cookies to improve your experience.