Siebel CRM vs Betty Blocks

Als voormalig Siebel CRM consultant heb ik me altijd geërgerd aan het feit dat het veel tijd kost om zelf simpele aanpassingen in de applicatie door te voeren.

Siebel is een Customer Relationship Management (CRM) systeem ontwikkeld door Oracle. Deze software wordt alleen bij hele grote ondernemingen gebruikt, alleen zij maken genoeg winst zo’n duur pakket te kunnen aanschaffen. Daar krijgt het bedrijf wel een ongelooflijk uitgebreid pakket voor. Volgens Oracle sluit het pakket aan bij 90% van alle bedrijfsprocessen. Om het pakket echt goed te laten aansluiten moeten er nog wel wat aanpassingen worden gedaan.

Addertje

En daar zit het addertje onder het gras… Deze aanpassingen doorvoeren is moeilijk en tijdrovend en kan alleen door Oracle getrainde consultants worden uitgevoerd. Na een half jaar begin je het pakket een beetje te snappen, na 1 jaar begin je er verstand van te krijgen en na 3 - 4 jaar kun je pas echt de mooie en ingewikkelde dingen bouwen. Mede hierdoor zijn goede Siebel configurators schaars, hebben altijd een volle agenda en zijn erg duur.

Snelheid

Ik had altijd gedacht dat dit sneller en goedkoper moest kunnen… en toen kwam ik Betty Blocks tegen.

Na een uitleg van 10 minuten was ik al in staat om een applicatie te bouwen. En 1 dag later had ik de basis van een facturatieapplicatie gemaakt waarin je als gebruiker in staat bent om:

  • Een klant in te voeren
  • Een producten catalogus aan te maken
  • Een offerte te maken waar je producten aan kunt koppelen
  • De offerte (als pdf) te mailen naar de klant.
  • Na de goedkeuring van de offerte, deze te converteren naar een factuur
  • De factuur (als pdf) mailen naar de klant

En dat binnen een dag!

Snel van idee tot app

Er ging een nieuwe wereld voor me open. Betty Blocks stelt mij in staat om binnen 1 dag een basis facturatieapplicatie met mail functie te maken Als ik dat zou maken in Siebel, dan ben ik weken bezig. En dat terwijl een groot deel in Siebel al beschikbaar is.

Een groot nadeel van Siebel (en andere soortgelijke systemen) is dat het ontzettend groot is en veel verschillende mogelijkheden heeft. Hierdoor kost het erg veel tijd kost om de bestaande functionaliteit te begrijpen. En wanneer je de optie hebt gevonden die een goede match heeft met het bedrijfsproces, moet je dit nog aanpassen aan de specifieke wensen van het bedrijf.

Vaak zijn deze wensen zo specifiek dat ze niet passen in het standaard model van Siebel. En wat ik al eerder aangaf: het aanpassen kost erg veel tijd en geld. Waardoor al snel een afweging wordt gemaakt tussen de kosten en baten voor de business. Veel business wensen komen daarom te vervallen, wat het gebruik en efficiency niet ten goede komt.

Siebel CRM doet een poging om een standaard neer te zetten waarin bijna elk bedrijf haar bedrijfsprocessen kan verwerken. Echter heb ik wel geleerd dat elk bedrijf uniek is en dus ook de bedrijfsprocessen. Waarom zou je als bedrijf dan een systeem willen aanschaffen met duizenden opties, waarvan je er maar tientallen gaat gebruiken. En dan ben je ook nog eens veel tijd en geld kwijt om dit systeem te optimaliseren.

Het voordeel van zelf bouwen

In dat geval kun je beter vanaf scratch beginnen en zelf de touwtjes in handen nemen. De business snapt hoe hun eigen bedrijfsproces werkt. Met Betty Blocks geef je de business een tool om hun eigen applicatie te bouwen met al hun eisen en wensen. En als de medewerker die zich mateloos irriteert aan de werking van de huidige applicatie, dan is er niets leukers dan zelf iets beters te bouwen.

Ik zeg niet dat Betty Blocks een vervanger is voor grote CRM systemen als Siebel. Maar met Betty Blocks ben je in staat je business een IT oplossing te geven die ze willen. En het mooie is, ze kunnen het ook nog eens zelf bouwen. Waardoor het oude probleem van miscommunicatie tussen de IT en business niet meer bestaat.

Het is wel de vraag of de business zelf genoeg verstand heeft van IT om een goede applicatie te bouwen. Maar ik denk dat zeker de business medewerkers van mijn generatie (25 jaar+) genoeg kennis hebben om hun eigen applicatie in Betty Blocks te bouwen. Als ik binnen 1 dag een basis facturatie app kan bouwen, kunnen zij dat ook.

Subscribe to our newsletter

Subscribe

and share this blog item

  • image description
  • image description

Experience Betty Blocks

this website uses cookies to improve your experience.