Maak geen maatwerk in je ERP-pakket, gebruik een aPaaS

Groot was mijn verbazing toen ik laatst op LinkedIn een infographic zag van Unit4. Zij gaven hierin aan dat als je hun ERP gebruikt, de jaarlijkse onderhouds- en aanpassingskosten „slechts” $254k kosten, waar andere ERP-leveranciers blijkbaar bij een vergelijkbaar project tot $564K jaarlijkse kosten komen. Dat zijn dus kosten na een initiële aanschaf en een ongetwijfeld langdurig, moeizaam en kostbaar implementatietraject. De vraag die Unit4 heeft laten onderzoeken betreft: ‚Welke ERP-architectuur gaat het beste om met veranderingen in uw organisatie?’. Drie keer raden welke leverancier er als „winnaar” uit de bus kwam?

Ik zou de vraag liever omdraaien: Welk ERP pakket levert in de basis een zo solide mogelijk pakket met de meest uitgebreide manieren om te integreren/interfacen? Een dergelijk pakket doet namelijk in essentie waar het voor bedoeld is: standaard processen zo goed mogelijk uitvoeren. Je moet van een ERP systeem helemaal geen grote mate van flexibiliteit verwachten, dat is hetzelfde als - om met Ron Tolido, CTO van Capgemini, te spreken - van een trein of bus verwachten dat je exact voor de deur wordt afgezet.
Wat een nog slechter idee is, is om vervolgens voor de zeer bedrijfsspecifieke processen - en/of processen die het meest aan verandering onderhevig zijn - maatwerkapplicaties in het ERP te bouwen. Dat is vragen om geld- en tijdverspilling. Maatwerk in een willekeurig ERP systeem is specialistisch - dus kostbaar en tijdrovend - en levert een onderhoudsprobleem van jewelste op. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een upgrade/date van je standaard systeem? Zeer waarschijnlijk werkt je maatwerk niet meer en moet het voor grote delen opnieuw ontwikkeld worden. Dit is overigens voor de ERP leveranciers en implementatiepartners geen enkel probleem….als je geld en tijd hebt…

Een oplossing voor dit probleem ligt in de vraag die ik eerder stelde: kies een zo open mogelijk pakket, hou het standaard en voeg een application Platform as a Service toe (aPaaS). Een aPaaS is een cloud gebaseerd platform waarmee je snel maatwerk bedrijfsapplicaties kan realiseren en aanpassen. Zodoende ontstaat een flexibele applicatielaag waarin je maatwerk ontwikkelt, onderhoudt en uitbreidt met op de juiste punten integraties naar je onderliggende ERP systeem. Een dergelijke oplossing bespaart geld, tijd en frustratie. Om de beeldspraak aan te houden: vanaf de bushalte hoef je het laatste stuk niet lopend af te leggen, je neemt de scooter. Je kunt overigens met een scooter niet alle paden berijden maar je bent wel een stuk sneller op de plek van bestemming. Ook het „update-probleem” is - voor een deel - opgelost: alleen de integratie naar het platform moet worden gecontroleerd, maar het maatwerk zelf hoeft niet herbouwd te worden.
Wil je weten hoe het Betty Blocks platform dit doet? Neem gerust contact op.

Subscribe to our newsletter

Subscribe

and share this blog item

  • image description
  • image description

Experience Betty Blocks

this website uses cookies to improve your experience.