Is er wel een tekort aan programmeurs?

Er wordt al jaren een tekort aan programmeurs voorspeld, zoals Intermediair een paar jaar geleden aangaf. Niet zo vreemd want „programmeur” zijn is zeer specialistisch werk en de vraag blijft toenemen aangezien elk bedrijf zich tegenwoordig als een IT-bedrijf ziet. Ook de actie van Coolblue in 2013 om op zoek te gaan naar 100 developers en zodoende zelfs hele Spaanse families over liet komen, lijkt op het zogenaamde tekort te duiden. In werkelijkheid zijn er juist veel te veel programmeurs.

De Middeleeuwen

Er is inderdaad een tekort voor organisaties die blijven hangen in de ‚oude’ wereld, de wereld die nog uitgaat van het ambachtelijke ontwikkelproces, alleen uit te voeren door de ‚programmeur’. Koppel dit eens terug naar de Middeleeuwen waarbij voor ieder specialisme aparte ambachten bestonden en het werk in deze tijd nog niet geautomatiseerd kon plaatsvinden. Dan was er nog de tijd dat er ook nog geen supermarkten bestonden en je jouw voedsel zelf moest verbouwen of van kleine specialisten moest halen. Veel van de ambachten uit de Middeleeuwen bestaan nog, maar alleen de échte specialisten zijn nog over voor het échte vakwerk. Een zelfde trend is aan de gang in software-ontwikkelland, terwijl juist de vraag om maatwerk toeneemt. Hoe kan dat?

Alleen de echte vakmensen blijven over

Zoals je tegenwoordig in een supermarkt uit een zeer groot scala aan producten kunt kiezen om vervolgens je eigen gerecht samen te stellen, zo hoef je ook in codeland allang niet meer elke punt en komma te programmeren. Modelgedreven applicatie-ontwikkelplatformen zorgen er zelfs voor dat er geen letter meer geprogrammeerd hoeft te worden. Het hele basispalet voor de opbouw van een maatwerkapplicatie is al voor je uitontwikkeld in minuscule bouwblokjes die je bij elkaar kan brengen in een gecontroleerde omgeving. Zodoende wordt er dus gemodelleerd in plaats van geprogrammeerd. Net als bij een topgerecht zullen er nog wat ingrediënten bij de vakman vandaan worden gehaald. Zo zal er altijd nog wel een goede programmeur nodig zijn om de echt moeilijke, complexe en interessante zaken op te lossen.

Het tekort is zo opgelost

Door het bestaan van dergelijke platformen serieus te nemen, eveneens het advies van Gartner op basis van het rapport – 2014 Gartner Magic Quadrant for aPaaS: “CIOs, IT planners and architects …”, is het tekort aan programmeurs binnen mum van tijd opgelost. De citizen developer, die voorheen zijn weg vond door in Excel en Access bij elkaar te creëren wat hij nodig had, kan men dit nu uitstekend voor elkaar krijgen op basis van een applicatie-ontwikkelplatform. En citizen developers zijn er in enorme aantallen. Bovendien is het aanleren van een visuele programmeertaal waarmee gemodelleerd wordt, natuurlijk vele malen makkelijker dan een codetaal die moet worden getypt onder de knie te krijgen. Ook voor niet-citizen-developers.

Stop met programmeren, start met modelleren

De oplossing: als Coolblue zich verdiept in een applicatie-ontwikkelplatform, dan hebben zij misschien nog maar 20 developers nodig waarvan 15 „modelleurs” en 5 programmeurs. Het gebruik van een dergelijk platform zorgt namelijk niet alleen voor een versimpeling maar tevens voor een versnelling van maatwerk applicatiebouw. Daarnaast zijn er geen echte programmeurs meer nodig, behalve de vijf voor het zeer specialistische werk, een reductie van 95%!

Meer weten? Vraag dan een demo aan of neem contact op! Deze blog is tevens gepubliceerd op CIO.nl.

Subscribe to our newsletter

Subscribe

and share this blog item

  • image description
  • image description

Experience Betty Blocks