Het is nu tijd voor de nieuwe IT-projectmanager

Hoe mooi zou het zijn dat je als opdrachtgever van een IT-project één aanspreekpunt hebt die samen met je eigen mensen het project meebouwt bij jou op locatie, het project managed, echt weet waar hij het over heeft en het team aanstuurt? Teveel gevraagd? De juiste persoon met de juiste tools/platformen moet al deze petten op kunnen hebben en een succesvol IT-project opleveren. En sterker nog: ik zou het als opdrachtgever eisen en er voor betalen dat zo’n persoon door een leverancier wordt ingezet. Wat voor persoon zou dit dan moeten zijn?

In het verleden - en helaas vaak nog steeds - werden IT-projecten uitgevoerd door batterijen aan programmeurs met het liefst zo min mogelijk klantcontact - liefst ook nog in een ver oord om kosten te besparen, hilarisch! - aangestuurd door projectmanagers op basis van uitgekauwde technisch en functioneel ontwerpen met een hijgende klant in de nek die uitstel op uitstel op faal op faal krijgt te verduren.

Sinds het idee van „agile” en de komst van flexibele cloud-oplossingen is er hier en daar wat veranderd. Projectteams worden kleiner, de klant wordt meer „betrokken” in het ontwikkelproces en SaaS/PaaS en alle andere afkortingen die eindigen op aaS lijken het „IT-leven” wat gemakkelijker te maken. Deze veranderingen zorgen ervoor dat het mogelijk is om verschillende functies in elkaar te schuiven en in één persoon te verenigen. Zodoende is er plek voor de „nieuwe IT-projectmanager” met business consultancy, application development/engineering en projectmanagement skills. Zoals gezegd, niet perse een makkelijke functie maar wel één die het IT-leven - en met name IT-projecten - nog veel aangenamer kan maken.

Uitgerust met een platform als Betty Blocks hoeft de nieuwe IT-projectmanager niet meer perse te kunnen programmeren, terwijl hij wel applicaties kan realiseren en op zijn minst de bottlenecks in een project kan inschatten, complexe integraties, user-interface uitdagingen, mogelijke perfomance-issues etc. Het enige dat hij nodig heeft is een internetverbinding en een inlog en hij kan, met zijn teamgenoten en de klant, aan de slag. Hij gaat niet aan de slag met uitgekauwde documentatie, een paar A-4’s en een beperkte functionele scope is genoeg. Hij weet namelijk dat de klant tijdens het proces toch nog honderd nieuwe ideeën krijgt en men uiteindelijk misschien met andere oplossing gebaat is als vooraf gedacht. En gelukkig kan het team met het Betty Blocks platform constant aanpassingen maken waar nodig en gewenst. Hij kan de klant op elk moment van de dag de status van het project laten zien door simpelweg een link te delen en neemt de klant van a tot z mee in het ontwikkelproces. De klant zelf kan dus ook op elk gewenst moment feedback geven.

Aangezien deze multipetten persoon business-gedreven is, zal hij niet op elke feature request „ ja” zeggen, maar met de indiener een gesprek aangaan over het waarom. Zodoende adviseert hij de klant waarom iets juist wel of niet (of anders) te doen. Hij weet goed wat er bij de klant leeft en heeft zodoende het vertrouwen dat het goed komt. Tussentijds vinden er afdelingsbrede presentaties plaats om de stand van zaken te laten zien, vragen te beantwoorden en de gebruikers nog meer eigenaar te laten worden van hun eigen systeem. Hij stuurt op de achtergrond de programmeurs aan die het echte moeilijke werk doen waar het gaat om de bottlenecks zoals eerder genoemd. Aan de voorkant stuurt hij de klant naar de voor hem beste oplossing. Bij Betty Blocks werken wij met deze functie en hebben wij mensen beschikbaar die deze vaardigheden kunnen combineren. Zien hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op!

Subscribe to our newsletter

Subscribe

and share this blog item

  • image description
  • image description

Experience Betty Blocks