As a Service; cloud computing categorieën

Cloud computing is een overkoepelende term voor het aanbieden van computerservices (zoals bv data-opslag en applicatiebeheer) die via een netwerk (internet) opvraagbaar, toegankelijk en aanpasbaar zijn. Binnen de cloud computing onderscheiden zich meerdere categorieën; onderstaand lichten we IaaS, SaaS, PaaS en aPaaS toe.

Meld je aan voor een gratis platformdemo
door een van onze experts.

IaaS

IaaS staat voor Infrastructure as a service. Binnen het IaaS model bieden derde partijen computers (fysiek of virtueel) en andere middelen aan omtrent de cloud-infrastructuur. Ook IaaS gaat ‘on-demand’ en wordt opgeslagen in grote data-centra. Naast computers zijn IaaS componenten bijvoorbeeld ook firewalls, IP-adressen en VLAN’s (virtual local area network). IaaS aanbieders hosten vaak ook applicaties en voeren taken uit zoals systeem onderhoud en het maken van backups.

SaaS

SaaS staat voor Software as a Service. Het SaaS software distributie model gaat op basis van licenties en abonnementen, waarin applicaties gehost worden en toegankelijk zijn voor klanten over een netwerk (internet). SaaS wordt soms ook ‘on-demand’ software genoemd omdat het (via het internet) toegankelijk is waar en wanneer nodig.

PaaS

PaaS staat voor Platform as a Service. Het verschil tussen PaaS en onderstaande aPaaS is erg klein. Het gebeurt zodoende ook geregeld dat wanneer men spreekt over PaaS, wellicht aPaaS bedoeld wordt. PaaS kan gezien worden als de container waar aPaaS en Integration as a Service (niet verwarren met bovenstaande IaaS) in vallen. Met aPaaS (hieronder verder beschreven) kan je applicaties ontwikkelen en krijg je direct het platform erbij. Integration as a Service is een model dat zorgt voor volledige cloud integratie en de mogelijkheid tot het ‘real-time’ delen van data tussen systemen en eventueel derde partijen.

aPaaS

aPaaS staat voor Application Platform as a Service. In dit geval gaat het om een cloud omgeving waarin het bouwen, vormgeven, ontwikkelen en beheren van (zakelijke) web-applicaties centraal staat. Daarnaast zijn snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit tijdens het proces kenmerkend voor een aPaaS platform.

Betty Blocks aPaaS

Betty Blocks valt in de categorie aPaaS. Met het Betty Blocks platform is er de mogelijkheid om (zakelijke) applicaties te bouwen zonder codering. Het heeft een intuïtieve ‘drag-and-drop’ interface en is 8-10 keer sneller dan ‘regulier’ programmeren. Daarnaast is er altijd de optie om het beheer van de applicaties zelf te doen of uit te besteden binnen Betty Blocks.(Tussentijdse) aanpassingen kunnen op elk moment gemaakt worden.

Kijk rustig rond op onze site of maak een gratis account aan. Mochten er vragen of opmerkingen zijn kan je altijd contact opnemen